Australian labradoodle tietoa

tassutTervetuloa Tove’s Australian Labradoodle’s sivustolle. Tältä sivulta löydät informaatiota Australianlabradoodle rodusta: koosta, turkista ja rodun historiasta.

Tove kesällä 2018

Australianlabradoodlet ovat hyvin lempeitä, sosiaalisia, iloisia ja hyvin helppoja kouluttaa. Älykkyyden ja mielyttämisen haluisen luonteensa vuoksi ne ovat erinomaisia terapia- ja avustuskoiria sekä perhekoiria. Terapia ja avustajakoirat valitaan pentutestien ja ammattilaisen avulla pentueesta.

Australianlabradoodlen historian juuret ovat 1980 -luvulla, kun Australiassa opaskoiralaitos alkoi kehittää allergia- ja astmayställistä koirarotua opaskoiran ominaisuuksilla.

Australiassa jatkettiin rodun jalostustyötä ja Australianlabradoodleille määriteltiin jalostuksen tavoitteen mukainen linja oikeanlaisen rakenteen, turkin ja luonteen saamiseksi rodulle. Rodun jalostuksesta lisää tästä.

Mitkä ovat labradoodlen kokoluokat?

  • ”Standart” Säkäkorkeus 53–63 cm. Paino 20 kg – 28 kg.
  • ”Medium” Säkäkorkeus 43–53 cm. Paino 13 kg – 20 kg.
  • ”Mini” Säkäkorkeus 35–43 cm. Paino 7 kg–13 kg.

labradoodle_kokoluokat_medium_mini

Kolmen kokoluokan labradoodlet ovat rodun linjauksen mukaan yhdenmukaiset luonteen ja turkin ominaisuuksiltaan.

Minkälainen on Australianlabradoodlen turkki?

Turkin kunnossapitoon menee paljon aikaa ja varoja koko koiran elämän ajan. Turkki kasvaa pituutta ja se vaatii jatkuvaa huolenpitoa, leikkausta ja harjaamista. Tämä olisi jokaisen ALD:n hankkimista suunnittelevan otettava huomioon. Toisaalta sillä ei ole karvanlähtöä. Turkin hoitaminen antaa sinulle ja karvaiselle ystävällesi paljon yhteisiä hetkiä. Kaunis ja hyvinhoidettu turkki saa koiran tuntemaan olonsa mukavaksi ja kerää paljon ihailevia katseita. Lue vinkkejä ja lisää tietoa turkin hoidosta täältä. Lisää tietoa turkeista ja niiden väreistä täältä.

  • Fleece turkki on hyvin pehmeän tuntuinen. Fleece turkki voi olla ”wavy” lainehtivaa, suoraa tai kihartuvaa spiraalimaista. Fleece turkki on wool turkkia helppohoitoisempi.
  • Wool eli villa on enemmän lampaankarvaa muistuttavaa kihartuvaa tai spiraalimaista. Wool turkki on Fleece turkkia karkeamman tuntuista.
tove_kesällä_2017

Tove kesällä 2017

Mitä olisi hyvä tietää?

img_6181

Australianlabradoodleen sekoitetaan usein villakoiran ja labradorinnoutajan pentu, joita kutsutaan myös ”labradoodleiksi”. Se aiheuttaa välillä sekaannusta ja hämmentystä. Australianlabradoodle ei ole sama asia. Australianlabradoodlen temperamentin, terveyden, ulkomuodon takaamiseksi on tehty huolellista jalostus- ja kasvatustyötä vuodesta 1980.

Kun etsit itsellesi/perheellesi uutta perheenjäsentä suosittelen tekemään huolellista taustatyötä. Hyvä Australian labradoodle kasvattaja haluaa tavata pentujen ostajan. Kannattaa aina vierailla kasvattajalla itse. Varmista aina, että kasvattaja kuuluu rotujärjestöön (ALAA, ALAEU tai WALA). On siis tärkeää, että ensin perehdyt ja varmistut, että saat sen mitä olet hankkimassa. Se vie aikaa, mutta antaa sinulle terveen ja onnellisen Australianllabradoodlen perheenjäseneksi ja tuet vastuullista kasvatustyötä. Lue myös Mistä tunnistat vastuullisen kasvattajan.


Australianlabradoodlet ovat tunnettuja myös astma ja allergiaystävällisyydestään.
Allergiat ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä, ja ennen ALD:n hankintaa kannattaa keskustella oman allergialääkärin kanssa ja testata omaa allergiaa esim. vierailemalla Ald perheessä ennen päätöksen tekemistä.

Australianlabradoodle terapia- tai avustakoiraksi? Jos olet kiinnostunut käyttämään Australianlabradoodlea terapia-, tai avustajakoirakäytössä suosittelen ottamaan selvää tarjolla olevista koulutuksista. Avustaja- tai terapiakoiran tehtävään valitaan pentu luonnetestien perusteella.

https://www.facebook.com/toveslabradoodles/videos/1506500446317981/