Labradoodlen turkin hoito

alma_australain_labradoodle_breeder_turku_suomi_kasvattajaAustralian labradoodlen turkin hoito

Hyvin hoidettu turkki saa labradoodlen tuntemaan olonsa mukavaksi, lisäksi se näyttää upealta.

Turkki kasvaa pituutta ja vaatii säännöllistä hoitamista. Hoitamaton turkki takkuuntuu ja huopaantuu nopeasti. Jos et itse halua leikata/trimmata turkkia voit käyttää koiraa säännöllisesti trimmaajalla.

Turkkeja on eri laatuisia kiharaa (curly fleece) ja laineilevaa (wavy fleece). Turkeissa voi olla myös yksilöllisiä eroja ja jokainen tarvitsee omanlaisensa hoitotavan. Kerron tässä muutamia hyväksi kokeamiani tapoja ja autan mielelläni tarvittaessa lisää.

Pennun turkki on vielä helppohoitoinen, harjoittelun vuoksi sitäkin on hyvä kammata, jotta pentu tottuu turkin hoitoon. Pennun turkkia on käytävä kamman kanssa lävitse pohjaa myöten noin viikon välein, jotta huomataan ajoissa mahdollinen takkuuntuminen.

Pentuperheillemme on koottu laajempi trimmausopas, joka kattaa ohjeet kotona tehtävään turkinhoitoon ja trimmaukseen.

Myös turkin saksimista täytyy totutella pienestä pitäen. Huomaathan, että turkinhoitoa (harjausta, kampaamista, leikkaamista) harjoitellaan välittömästi ja säännöllisesti pennun kotiuduttua. Pientä trimmausta silmien välistä, kuonosta ja takapuolen alueelta tarvitaan jo 3-4 kk ikäisenä. Järjestämme myös trimmauskursseja, josta saa hyvät vinkit kotona tehtävään turkin hoitoon ja leikkuuseen. Pentujen turkinhoitoon ja kynsienleikkuuseen käytämme positiivista koulutustekniikkaa, jotta hoitotoimet tuottavat vähemmän stressiä ja koirat ovat aikuisiällä trimmipöydällä helppoja hoidettavia. Jos et leikkaa koiran turkkia säännöllisesti itse on harjoituskäynnit trimmaajalla aloitettava heti pennun kotiuduttua. Voit varata pennullesi tutustumisajan myös Tove’s Salongista noin 12 viikon ikäisenä, jotta tutustumiskäynti saadaan sosiaalistumiskauden aikana. On hyvä, että olet itse mukana pennun ensimmäisellä tutustumiskäynnillä.

Turkin hoidon ensimmäinen haasteellinen ajankohta on turkin vaihtuessa noin 8 kk –1 vuoden iässä, jolloin huomaa ensimmäisten takkujen ilmestyvän.

Silloin tarvitaan useammin turkin hoitoa, kammalla läpikäyntiä myöten pohjaa jopa päivittäin, jotta vältytään takkuuntumiselta ja turkin alas ajamiselta. Turkki pidetään puhtaana ja selvitetynä. Käytä pesuun laadukkaita tuotteita, jotka hoitavat turkkia. Likainen turkki takkuuntuu helpommin. Suosittelemme pesuun ja turkin hoitoon SO POSH turkinhoitotuotteita.

Kampaaminen ja karstaaminen

ActiVet karsta

ActiVet® DUO -karsta on suunniteltu labradoodlen turkille. Se on kevyt kädessä ja ehdottomasti paras karsta ALD.n turkille. Punainen puoli on takkujen avaamiseen ja hopea irtoavankarvan keräämiseen. ActiVet-karstoja on myynnissä Tove’s Salongissa ja verkkokaupassamme.

Turkki täytyy laadusta riippuen kammata 2-5 krt kuukaudessa kokonaan läpi pohjaa myöten. Kampa on hyvä apuväline. Kampaamalla löydät myös hyvin kohdat jotka on selvitettävä. Kampaa aina ihoon asti, muuten huopaantumat voivat jäädä huomaamatta. Takkujen selvittämiseen voit käyttää karstaa. Karstaja on myynnissä erilaisia ja huonolaatuisella karstalla ei selvitä turkkia.  ActiVet-Karsta DUO ja ActiVet-Karsta Pro Lila on suuniteltu labradoodlen turkille, se avaa ja poistaa takkuja ja kerää tehokkaasti kuollutta karvaa. Karsta oikein käytettynä ei vahingoita koiran ihoa eikä turkkia. 

Likaiseen takkuuntuneeseen turkkiin takut tulevat nopeasti takaisin. Jatkuva takkuuntuminen myös kuluttaa karvaa, joka takkuuntuu uudestaan nopeammin. Sen vuoksi on myös tärkeää pitää turkki puhtaana.

Tove’s Tuu-tikki ”Rufus”

ActiVet®-karsta CoatGrabber SOFT 9 cm. Pehmeä karsta silkin pehmeälle Australian labradoodlen turkille, joka ei sisällä pohjavillaa. Täydellinen perusharja pidemmälle turkille joka poistaa hyvin irtokarvaa. Viikottaisella harjauksella poistat tehokkaasti irtokarvaa ja estät vaikeiden takkujen syntymistä. ActiVet-karstoja on myynnissä Tove’s Salongissa ja verkkokaupassamme.

 

 

Professional

SO POSH I'm So Puffy

Korkealatuinen ammattikäytössä oleva turkinhoitosarja.  SO POSHin I'm So Puffy -tuotesarja antaa volyymia turkille, jonka vuoksi se soveltuu erinomaisesti ennen trimmausta tehtävään pesuun.

SO POSH tuotteet eivät sisällä parabeeneja, silikonia.

Lue lisääTilaa tästä

 

Miksi yksikerroksista turkkia ei kannata ajaa lyhyeksi?

Yksikerroksisen labradoodlen turkkia on leikattava säännöllisesti, mutta sitä ei saisi ajaa liian lyhyeksi. Paras tapa olisi leikata saksin tai trimmerillä kampaohjaimen avulla jättäen turkkiin hieman pituuttta. Liian lyhyellä turkilla voi olla negatiivisia vaikutuksia koiran terveydelle.

Jos labradoodlen yksikerroksinen turkki ajetaan liian lyhyeksi tulisi vältellä auringossa oleskelua, kylmyyttä ja yöllistä viileyttä sekä vetoa. Tarkoittaen, että käytännössä koira pidetään optimaalisissa lämpötiloissa, kunnes turkki alkaa kasvaa takaisin.