Labradoodlen turkin hoito

alma_australain_labradoodle_breeder_turku_suomi_kasvattajaAustralian labradoodlen turkin hoito

Hyvin hoidettu turkki saa labradoodlen tuntemaan olonsa mukavaksi, lisäksi se näyttää upealta.

Turkki kasvaa pituutta ja vaatii säännöllistä hoitamista. Hoitamaton turkki takkuuntuu ja huopaantuu nopeasti. Jos et itse halua leikata/trimmata turkkia voit käyttää koiraa säännöllisesti trimmaajalla.

Turkkeja on eri laatuisia kiharaa (curly fleece) ja laineilevaa (wavy fleece). Turkeissa voi olla myös yksilöllisiä eroja ja jokainen tarvitsee omanlaisensa hoitotavan. Kerron tässä muutamia hyväksi kokeamiani tapoja ja autan mielelläni tarvittaessa lisää.

Pennun turkki on vielä helppohoitoinen, harjoittelun vuoksi sitäkin on hyvä kammata, jotta pentu tottuu turkin hoitoon. Pennun turkkia on käytävä kamman kanssa lävitse pohjaa myöten noin viikon välein, jotta huomataan ajoissa mahdollinen takkuuntuminen. Myös turkin saksimista täytyy totutella pienestä pitäen. Huomaathan, että turkinhoitoa (harjausta, kampaamista, leikkaamista) harjoitellaan välittömästi  säännöllisesti  pennun kotiuduttua. Pientä trimmausta silmien välistä, kuonosta ja takapuolen alueelta tarvitaan jo 3-4 kk ikäisenä. Järjestämme pienen trimmauskurssin pentujen omistajille, josta saa hyvät vinkit kotona tehtävään turkin hoitoon ja leikkuuseen. Pentujen turkinhoitoon ja kynsienleikkuuseen käytämme positiivista koulutustekniikkaa, jotta hoitotoimet tuottavat vähemmän stressiä ja koirat ovat aikuisiällä trimmipöydällä helppoja hoidettavia. Jos et leikkaa koiran turkkia säännöllisesti itse on harjoituskäynnit trimmaajalla aloitettava heti pennun kotiuduttua. Monet trimmaajat tarjoavat pennuille ns. tutustumiskäyntejä.

Turkin hoidon ensimmäinen haasteellinen ajankohta on turkin vaihtuessa noin 8 kk –1 vuoden iässä, jolloin huomaa ensimmäisten takkujen ilmestyvän.

Silloin tarvitaan useammin turkin hoitoa, kammalla läpikäyntiä myöten pohjaa jopa päivittäin, jotta vältytään takkuuntumiselta ja turkin alas ajamiselta. Turkki pidetään puhtaana ja selvitetynä. Likainen turkki takkuuntuu helpommin. Turkkia kannattaa lyhentää, jotta turkinhoito helpottuu.

Kampaaminen

Suomen Australian Labradoodle Ry on tuottanut yhdessä ammattitrimmaajan kanssa Turkin hoito-oppaan, jonka voit tilata yhdistykseltä. Opas sisältyy pentupakettiimme.

Turkki täytyy laadusta riippuen kammata 2-5 krt kuukaudessa kokonaan läpi pohjaa myöten. Villakoirakampa on hyvä apuväline. Kampaamalla löydät myös hyvin kohdat jotka on selvitettävä. Kampaa aina ihoon asti, muuten huopaantumat voivat jäädä huomaamatta. Takkujen selvittämiseen voit käyttää pehmeää Lesh Poochs:in karstaa. Karsta poistaa takkuja ja kerää tehokkaasti kuollutta karvaa. Karsta ei vahingoita koiran ihoa eikä turkkia. Takkuleikkurista voi olla myös apua takkujen avaamiseen, leikkuri nimensä mukaisesti leikkaa takut auki. Jos turkki on huopaantunut pahasti voi olla helpompaa leikata saksilla takku pois.

Likaiseen takkuuntuneeseen turkkiin takut tulevat nopeasti takaisin. Jatkuva takkuuntuminen myös kuluttaa karvaa, joka takkuuntuu uudestaan nopeammin. Sen vuoksi on myös tärkeää pitää turkki puhtaana.

Trimmaaminen

Labradoodlen turkin voi ajaa myös lyhyemmäksi, silloin turkin hoito helpottuu. Lyhyempi turkki ei takkuunnu kovin helposti. Itse käytän ajaamiseen kuvassa näkyvää Oster A5 trimmeriä. Kunnolliseen trimmeriin kannattaa panostaa, edullisemmat koneet/terät eivät leikkaa hienoa karvaa kovin hyvin. Itse en suosittele turkin kovin lyhyeksi ajelemista (alle 2,5 cm). Turkki suojaa koiran ihoa esim. auringolta.

Muistathan aina kammata, avata huopaantumat, pestä ja kuivata labradoodlen ennen trimmausta. Takkuisen turkin peseminen kiristää takut ja niitä on hyvin vaikea selvittää. Turkissa usein on hiekkapölyä ja likaa, joka tylsistyttää nopeasti terän.

Aloita ajelu herkimmistä paikoista (takapuoli, vatsanalunen, korvat), koska trimmeri lämpenee käytettäessä. Aja karvan kasvusuuntaan, jotta turkkiin jää pituutta.

Pentuperheillemme on koottu laajempi trimmausopas, joka kattaa ohjeet kotona tehtävään turkinhoitoon ja trimmaukseen. Kirjaudu tästä 

 

Miksi yksikerroksista turkkia ei kannata ajaa lyhyeksi?

Yksikerroksisen labradoodlen turkkia on leikattava säännöllisesti, mutta sitä ei saisi ajaa liian lyhyeksi. Paras tapa olisi leikata saksin tai trimmerillä kampaohjaimen avulla jättäen turkkiin hieman pituuttta. Liian lyhyellä turkilla voi olla negatiisia vaikutuksia koiran terveydelle.

Jos labradoodlen yksikerroksinen turkki ajetaan liian lyhyeksi tulisi vältellä auringossa oleskelua, kylmyyttä ja yöllistä viileyttä sekä vetoa. Tarkoittaen, että käytännössä koira pidetään optimaalisissa lämpötiloissa, kunnes turkki alkaa kasvaa takaisin.