Terapia- ja avustajakoira

Mikä on terapiakoira?

Terapiakoiran tarkoitus on tuoda ihmisille iloa ja piristää heidän päivää. Terapiakoira ja ohjaaja vierailevat ihmisten luona. Nämä ystävälliset ja lempeät koirat tarjoavat läheisyyttä ja rakkautta ihmisille vapaaehtoispohjalta. 

Missä terapiakoirat käyvät?

Terapiakoirat ohjaajineen vierailevat esimerkiksi hoitolaitoksissa, sairaaloissa, nuoriso- ja lastenkodeissa tapaamassa ihmisiä, jotka voivat hyötyä iloa ja läheisyyttä tuovasta koirasta. Terapiakoirat täyttävät ihmisten rakkauden ja läheisyyden tarpeita. Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että lemmikin ja ihmisen välinen vuorovaikutus auttaaa lievittämään masennusta, alentaa verenpainetta ja lisää hyvänolon tunnetta. Lisäksi koirat saavat ihmiset hymyilemään, nauramaan ja unohtamaan hetkeksi mahdolliset murheet. Terapiakoirat parantavat ihmisten elämänlaatua.

Missä terapiakoirakoulutusta järjestetään?

Terapiakoiriksi soveltuvat ystävällisen ja rauhallisen luonteen omaavat koirat. Koirat käyvät lävitse terapiakoiran soveltuvuustestejä ja tehtävään soveltuvat koirat koulutetaan terapiakoiratoimintaan. Terapiakoirakoulutusta järjestää esim. Ketteliini,  jotkin ammattikoulut, avoimet yliopistot ja koulutuskeskukset tarjoavat eläinavusteista valmennuskoulutusta sekä kennelliitto ry ylläpitää Kaverikoiratoimintaa.
Kaverikoiratoiminta Kennelliitto Ry
Terapiakoirakoulutus Ketteliini
Koira-avusteinen kasvatus- ja kuntoutustyö Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry

Mitä eroa on terapiakoiralla ja avustajakoiralla?

Terapiakoiran ja avustajakoiran työ on erillaista, mutta Australian labradoodlen tasainen ja älykäsluonne soveltuu molempiin vaativiin tehtäviin.

Mikä on avustajakoira?

img_6503

Avustakoira on liikuntarajoitteisen työkoira, jonka tehtävänä on avustaa omistajaansa päivittäisissä toimissa. Avustajakoiran tehtäviin voi kuulua esimerkiksi tavaroiden nostamista, valojen sammuttamista/sytyttämistä ja kävelevän omistajan kulkemisen tukemista.

Miten sopiva pentu valitaan?

Avustaja- tai terapiakoiran tehtävään valitaan pentu luonnetestien perusteella. Pennun valitsee ulkopuolinen ammattilainen, joka on perehtynyt koirien kouluttamiseen.