Yleisimmät kysymykset

Yleisimmät kysymykset

Pennut jaetaan perheisiin noin 7–7,5 viikon ikäisinä.

Sterilisaatio tehdään ennen kuin narttu täyttää 12 kk. Kastraatio useimmiten 6 – 12 kk iässä.

Steriloidulla/kastroidulla nartulla ja uroksella ei ole mitään eroa.

Pennut luovutetaan kun ne ovat täyttäneet 8 viikkoa. Jokaisen perheen kanssa sovitaan yksityisesti luovutusaika. Luovutamme usein 2 pentua yhden päivän aikana, joten luovutukset jakautuvat kuluvalle viikolle.  

Jos ehdotettu ajankohta ei sovi aika voi siirtyä muiden luovutusten vuoksi eteenpäin ylimääräisiltä päiviltä veloitamme 20 €/vrk.

Pentuhakemuksen väri, sukupuoli ja turkkiin liittyviä toiveita voi esittää, mutta jaamme pennun ensisijaisesti aina sopivampaan perheeseen luonnetestin perusteella. Jos kuitenkin tarjolla on kaksi sopivaa pentua, voimme valita näistä kahdesta perheen hakemuksessa esitetyn toiveen mukaan.

Pentu syö Mush Puppy jäänsininen lihapullia.

Annamme tarkemmat ohjeet myös pennun luovutuksessa.

Aikuiset koirat syövät Mush Vaisto täysravinto lihapullia. Kyseessä on täysravinto, joka riittää koiralle sellaisenaan. Huomioi, että Mush täydennysravinto ei käy pelkäksi ravinnoksi. 

Ruokamäärä lasketaan pennun painosta 5 % mukaan. Esim. 2,5 kg pentu saa 125g (5 kpl Mush lihapullaa). Annamme tarkemmat ohjeet vielä pennun luovutuksessa.

Vaisto adult-tuotteisiin siirtymisen voi aloittaa pikkuhiljaa noin 10kk-ikäisenä esimerkiksi korvaamalla yhden Puppy-pullan Vaisto adult-pullalla. Vaihdon uuteen tulee tapahtua hyvin hitaasti, jotta pennun masu tottuu hiljalleen uuteen proteiiniin. Mitään kiirettä vaihtoon ei ole, penturuoka sisältää enemmän kalsiumia ja fosforia, jota tarvitaan kasvussa ja luuston vahvistumisessa. D-vitamiini säätelee kalsiumin ja fosforin imeytymistä oikeassa suhteessa toisiinsa, joten lisänä Nutrolin tai effektri öljy jokaisena päivänä.
 
Muistakaa katsoa, että pussissa lukee TÄYSRAVINTO. On olemassa myös Mush TÄYDENNYSRAVINTOa, joka ei ole täysravintoa eikä sellaisenaan riitä ravinnoksi ravintoarvoiltaan.
 
Yleisesti äkillinen suuri määrä uutta ruokaa koirilla (raakaa, kuivaa, herkkuja tms) voi aiheuttaa koirille löysän vatsan. Sama pätee uusiin koulutusnameihin, eli ensin hyvin pieniä määriä, jotta masu tottuu niihin!

Terveystarkistukset tehdään pentujen ollessa noin 7 viikon ikäisiä.

Luonnetestit tehdään pentujen ollessa noin 7–7,5 viikon ikäisiä.

Pennut syövät jäänsinistä Mush Puppy raakaruokaa, jota myy esim. Peten Koiratarvike, Hankkija ja myös jotkin Citymarketit. Kannattaa selvittää oman alueen jälleenmyyjät ajoissa.

Järjestämme vierailupäivän usein pentujen ollessa 6-7 viikon ikäisiä. Vierailun aika pennut ovat aitauksessa. Hygieniasta huolehtitaan hyvin, että pennut eivät saa pöpöjä. Jokainen vieras pesee kädet ja käyttää desifiointiainetta. Vierailunaikana on tärkeää pitää tunnelma rauhallisena, ja lapsia pyydetään olemaan rauhallisina. Pentuja ei saa nostaa aitauksesta, eikä niitä saa ottaa syliin. Näin myös pennuille jää mukava kokemus uusista ihmisistä.

Huom. Koronan aikana vierailuja järjestetään harkitusti.

Rukka Form Polar valjaat ovat hyvät. Koko XXS. 

Löydät muut ostoslistan suositukset täältä

Tässä muutamia vaihtoehtoja: Naturis makkara kostea (Peten koiratarvike), broilerinsydän,  ZiwiPeak ilmakuivattuliha koulutnameiksi (Tove’s, muut verkkokaupat), kuivattu muikku. Muita hyviä ovat pienet kurkun ja omenan palat.

Muistathan että herkkuja (Ziwi, Naturis ym.) ei saa antaa yli 10 % päivän ruoka-annoksen koosta! Annettu määrä täytyy vähentää päivän ruoka-annoksesta. Kurkkua ja omenaa ei tarvitse vähentää annoksesta.

Jos pentu tarvitsee pureskeltavaa suosittelemme poronsarvia (Musti&Mirri, Faunatar), tai Suomessa valmistettuja RAUH hirvennahasta valmistettuja puruluita. RAUH tuotteita myy moni lemmikkieläintarvikeliike. Ethän kuitenkaan jätä pentua syömään valvomatta puruluita.

Hampaiden puhtaus ja terveys on koirilla yhtä tärkeää kuin ihmisillä. Hampaita tarvitsee harjata säännöllisesti, jotta koira pysyy terveenä. Harjaamista on sen vuoksi tärkeää harjoitella heti pennun kotiudutta, jotta siitä tulee rutiinia.

Korvat tulee puhdistaa jos ne ovat likaiset eritteestä. Korvakarvojen nypinnän tarve on yksilöllistä. Korvakarvoja on kuitenkin hyvä poistaa aina vähän kerrallaan, jotta varmistaa korvien tuulettumisen. Suurin syy korvatulehduksiin on nyppimättömät korvat, jolloin karvaa on paljon korvakäytävässä eikä korvakäytävä pääse tuulettumaan kunnolla.

Korvatulehduksen oireena on haiseva, mahdollisesti  myös punoittava ja runsas eritteinen korva, jota koira rapsuttelee usein.

8 viikkoisen pennun neuleen selänpituus on 27 cm. Takin vaatekoko on 30-35.

Aikuisen koiran small medium-medium ulkotakkien vaatekoko on 45-50.
Isolle mediumille sopii vaatekoko 55.

Ensimmäinen aika tutustumiskäynnille on hyvä tehdä noin 1-2 viikkoa kotiutumisen jälkeen. On tärkeää että pentu saa jo varhaisessa vaiheessa tutustua trimmaajaan, uuteen paikkaan, trimmauspöytään, työvälineisiin ja trimmausmenetelmiin. 

Jos et trimmaa koiraa aina itse suosittelen säännöllistä käyntiä trimmaajalle ensimmäisen vuoden ajan 1 kk välein ihan harjoituksen vuoksi. Koko trimmaus 2 kk välein, ja nassu + tassujen siistiminen 1 kk välein.

Liian myöhään aloittettu (tai liian vähäinen) trimmausharjoittelu esim. trimmauskoneet, pesu, puhalluskuivaaja ym. on koiralle traumaattista. 

Meidän kokemuksen mukaan on harvinaista, että raakaruokaa syövällä pennulla on ripuli. Kiinnittäisin siinä tapauksessa heti huomiota tähän ja ostaisin Canicur tabletteja apteekista. Vesiripulissa on aina nestehukan vaara ja pennut voivat kuivua nopeasti. Sen vuoksi on toimittava välittömästi. Jos et saa ripulia loppumaan 1 vrk sisällä Canikur-kuurin aloittamisesta niin varaa aika eläinlääkärille. 

Oster A5, Andis Excel, johdoton Andis leikkuri. Terä 30 + Walh kampaohjaimet.

Takkujen avaamiseen ja irtokartan poistoon Activet-karsta.  Lisäksi metallinen kampa.

Aikuisia pesen itse kerran kuukaudessa turkkia hoitavilla tuotteilla, ja aina ennen trimmausta syväpuhdistavalla ja tuuheuttavalla shampoolla. Alla 6 kk ikäisiä pentuja ei tarvitse pestä vielä niin usein.

Huomaa, että koirille suunnitellut laadukkaat shampoot ja hoitoaineet ovat laimennettavia. Kannattaa tehdä seos johonkin toiseen pulloon valmiiksi.

 

Sen verran kannattaa varoa ettei suoraan korvaan suihkuta vettä. Eli jos pesen korvakäytävän alapuolelta, peitän toisella kädellä korvan aukon . Kuivaan hyvin painelemalla kevyesti. En usko, että on haittaa vähästä vedestä korvassa, jos korvat ovat terveet. Koira ravistellessaan ravistaa vedet myös pois korvista.

Toinen juttu on jos korvassa kasvaa hyvin paljon karvaa ja sinne pääsee vettä. Silloin toki saattaa bakteerit tai hiivat päästä kosteudessa/lämmössä kasvamaan.

 

Maitohampaat lähtevät 4-7 kk iässä. Voit rauhassa odotella maitohampaiden luonnollista lähtemistä. Omissa linjoissamme kaikilla pennuilla on lähtenyt maitohampaat luonnollisesti ja kulmahampaat usein viimeisinä.

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi?
Ota yhteyttä WhatsAppilla tai sähköpostilla toveslabradoodles@gmail.com.