Mistä tunnistaa vastuullisen kasvattajan?

Mistä tunnistaa vastuullisen kasvattajan?

Kaikki haluavat valita hyvän kasvattajan, mutta mistä tietää, että kasvattaja noudattaa kasvatustyössään eettisiä sääntöjä sekä rodun jalostusvaatimuksia? Myös pentutehtailu on todellisuutta varsinkin suosittujen rotujen parissa. Pelkästään toisen ostajan hyvä kokemus ei ole riittävä kertomaan kasvattajan työn takana olevaa todellisuutta. Tässä alla muutamia asioita miten voit löytää hyvän vastuullisen Australian labradoodle kasvattajan.

Kuuluuko kasvattaja Australianlabradoodlen rotujärjestöön ja rekisteröidäänkö pentue? Järjestöjä jotka valvovat kasvatus- ja jalostustyötä sekä rekisteröintiä ovat: ALAEU, ALAA ja WALA. Rotujärjestöön kuuluvien kasvattajien koirien sukupuussa esiintyvät koirat ovat rotujärjestöjen vaatimusten mukaan rekisteröityjä ja jäljitettyjä, joka takaa ALD:n aitouden ja rodun kehittämisen.  Terveystodistukset ja terveystulosten vaatimuksien täyttäminen ovat yllämainittujen rotujärjestöjen valvonnassa.

Rekisteröidäänkö pentue?
ALAEU, WALA ja ALAA rotujärjestöön kuuluva kasvattaja rekisteröi jokaisen pentueen. Saat ALAA kasvattajalta rekisteröintitodistuksen pennullesi. Tämä on tällä hetkellä ainoa tapa varmistaa, että pentu on aito Australianlabradoodle.

Ovatko vanhemmat terveystarkistettuja?
Kaikille jalostustarkoitukseen käytettävillä Australian labradoodleilla pitää olla tehty vaadittavat terveystestit (lonkat, kyynärät, silmät EVCO, polvet, dna-profilointi, dna-testit (EIC, DM, VWD ja PRA). Jalostukseen saa käyttää vain rotujärjestön terveysvaatimukset täyttäviä jalostuskoiria.

Missä aikuiset koirat elävät? Kenneleissä, erillisessä rakennuksessa vai perheenjäseninä? Entä missä pentueet kasvavat?
Meidän jokaisen on tehtävä päätöksemme minkälaista toimintaa haluamme tukea. 

Miten pentuja sosiaalistetaan?

Ovatko pentueen vanhempien terveystodistukset nähtävillä pyydettäessä? Tämä on erittäin tärkeää!

Saatko 2 vuoden terveystakuun? ALAA kasvattajat antavat 2 vuoden terveystakuun.

Pääsetkö vierailulle? Vieraile kasvattajan luona, jotta voit varmistua millaisissa olosuhteissa kasvattajan koirat ja pentue tulee elämään. Vastuullinen kasvattaja varmasti haluaa tavata ja tutustua sinuun ja koko perheeseesi. Vieraile ehdottomasti aina itse paikan päällä, jotta pääset tutustumaan kasvattajaan.

Onko pentueen emo tavattavissa?  On tärkeää, että pentueen emo on halutessasi tavattavissa. Emon luonne kertoo paljon. Pennut oppivat emolta käyttäytymismalleja. Tietenkin jokainen pentu on luonteeltaan yksilöllinen. Jos jostakin syystä emo ei ole tavattavissa, kysy miksi. Emo saattaa olla sijoituskoira, joka on vain synnytyksen ja pentueajan kasvattajalla, joka tapauksessa pitäisi olla mahdollisuus tavata emo kasvattajalla pentueen aikana. Jos kasvattaja omistaa pentueen isän, se on hyvä myös tavata. Joissakin tilanteissa uros tulee toiselta kasvattajalta ja tapaaminen voi olla hankalaa, tälläisessä tapauksessa voit pyytää nähtäväksi terveystodistukset ja videon/valokuvia.

Vastuulliselta kasvattajalta saat:

  • Rotuyhdistyksen rekisteröinnin
  • Kirjallisesti valmistetun sopimuksen
  • Koiran ruokinta-, hoito- ja turkinhoito-ohjeet
  • Mikrosirutuksen
  • Eläinlääkärin todistuksen
  • Kasvattajan tuen.
  • 1-2 vuoden terveystakuun.

Suomalaiset kasvattaja- ja rotuyhdistykseen kasvattajat löydät Suomen Australian Labradoodle Ry:n nettisivuilta.

Avainsanat: Ald, ald-kasvattaja, australian, eettinen, jalostaminen, jalostus, kasvattaja, kasvattajat, koiran, labradoodle, ohje, vastuulline, ALAA, ALAEU, koiranhankinta, vastuullinenkoirankasvatus